Районна избирателна комисия Перник


РЕШЕНИЕ
№ 345-НС
Перник, 22.03.2017

ОТНОСНО: жалба подадена от Валентин Петков, в качеството му на упълномощен представител на КП „ БСП за България“

Постъпила е ЖАЛБА с рег. №3/16.03.2017г. в 13.00ч. от Регистъра на жалбите подадена от Валентин Петков.

В жалбата се твърди, че автобуси на обществения транспорт по линии №16 и линии №21 са поставени агитационни плакати на ППП ГЕРБ, което е нарушение на нарушение на чл.182, ал.3 от ИК. Приложен е снимков материал.

След постъпване на жалбата, РИК Перник определи работна група, съставена от членове на РИК, представляващи различни партии и коалиции, която да извърши проверка на място по събиране на данни във връзка с твърдените в жалбата нарушения.

С писмо изх. № 17/СПУ 478 -29 /22.03.2017г. ,в отговор на запитване РИК-Перник, Община Перник е предоставила данни относно сключени два договора за възлагане на обществен превоз на пътници по утвърдена транспортна схема с маршрутно разписание с „Автобусен превоз –Кракра“ ООД и със СД „ЮВС-Р-Стоилков и сие“ за градска линия №16 и Договор за градска линия №21 ,сключен с „ТК-Бус Перник „ ООД. В писмото Община Перник е изписала, че по всички линии се осъществява превоз от честни търговски дружества, като нито едно от дружествата не е с общинско участие.

Предоставени са данни, относно ЕИК на превозвачите. След извършена справка от РИК –Перник в Агенция по вписванията, Търговски регистър, действително се установи, че дяловете в цитираните превозвачи са собственост на физически лица, като в нито едно от дружествата не е налице общинско участие, или участие на общински дружества или предприятия , нито е налице участие на държавата в дружествата превозвачи.

В РИК Перник постъпи предложение за уважаване на жалбата, като основателна, тъй като агитационните материал на политическата партия са поставени в обществения транспорт, което е в нарушение на Заповед 233 /09.02.2017г. на Кмета на Община Перник. Както и да бъде указано на дружествата превозвачи да премахнат агитационните материали. Контрола по изпълнение на решението да се осъществи от кмета на Община Перник.

Изказано бе мнение , че в разпоредбите на чл. 182, ал.3 на ИК е изписана забрана за ползване на държавния и общинския транспорт за изборна агитация. Като изписаната разпоредба е ясна и под понятието общински транспорт се има предвид транспорт, който се осъществява от дружества- общински или с общинско участие . Което от събраните по жалбата писмени данни не се доказва.

При проведеното гласуване РИК –Перник не постигна необходимото мнозинство от две трети от присъстващите членове за приемане на решение, като от на заседание присъстваха всички членове на комисията. За направеното предложение за уважаване на жалбата гласуваха 13 членове , от които „за“ предложеното решение гласуваха - 7 членове на РИК , а „против“- 6 члена на РИК .

     На основание горното и чл. 70, ал. 4, във вр. с чл.72 , т. 20 от Изборния кодекс, Районната избирателна комисия - Перник

РЕШИ:

                            Приема  решение за отхвърляне на жалбата, регистрирана под №3/16.03.2017г. в 13.00 часа в публичния регистър на жалбите, подаден от Валентин Петков, в качеството му на упълномощен представител на КП „ БСП за България“   

                             Решението подлежи на обжалване пред ЦИК в тридневен срок от обявяването му.

Председател: Надя Димитрова Боянова

Секретар: Галина Радева Никодимова

* Публикувано на 23.03.2017 в 00:07 часа

Календар

Решения

всички решения